Saturday, September 20, 2014

Puncak Tertinggi Gunung Raya di Langkawi Malaysia


Inilah puncak tertinggi iaitu Gunung Raya di Langkawi Malaysia dengan ketinggian 881 meter. Ia terletak di tengah pulau Langkawi. Gunung ini dilindungi dengan hutan hujan tebal yang penuh dengan flora & fauna yang menakjubkan. Rizab hutan merebak di kawasan seluas lebih 5000 hektar. Anda boleh menaiki ke puncak dengan memandu terus kenderaan anda keatas puncaknya.

Perjalanan anda perlu mengambil jalan sempit berliku-liku Jalan Gunung Raya yang bermula dari persimpangan Jalan Ulu Melaka . Jalan ke puncak akan melalui hutan yang tebal, bagaimanapun pemanduannya mudah kerana kecerunan tidak terlalu curam. Tetapi berhati-hati dengan kenderaan yang datang, terutamanya semasa giliran kereta. Ia mengambil masa kira-kira 25 hingga 30 minit untuk sampai ke puncak dengan kereta dari kaki bukit.  

  Di waktu siang anda boleh melihat banyak haiwan dan kehidupan burung seperti lotong, monyet beruk, helang seperti helang gunung & helang laut, burung enggang yang besar, burung enggang besar adalah burung terbesar di Langkawi dan boleh mengukur sehingga 1.3 meter dari paruh ke hujung ekor. Jadi kepada semua tetamu Eylizar dan juga pelancong lain bolehlah mendaki puncak Gurung Raya ini bila berkelapangan sambil menikmati keindahan sekitar Pulau Langkawi Malaysia di atas menara dengan pandangan 360 darjah.

No comments:

Post a Comment